Kan ik investeren in iets op korte termijn met 10.000 euro?

Kan ik investeren in iets op korte termijn met 10.000 euro?

Een vraag die ik heel vaak krijg is “Wat kan ik doen met mijn geld terwijl ik spaar voor mijn huis?”.

Mensen die dit vragen hebben goed opgelet en weten dat ik het afraad om te investeren in iets onder de 7 à 10 jaar omdat het bij investeringen belangrijk is dat je een lange beleggingshorizon hebt. Zo geef je je geld ruimte om een eventuele kink in de kabel op te vangen en het terug goed te maken.

Het kan mensen tegenhouden om op hun 25e iets nuttigs te doen met hun geld omdat ze tegen hun 30e denken een huis te willen kopen en dan schrik hebben dat hun geld minder waard zou zijn. En schrik is een slechte raadgever.

Hier is wat je kan doen met 10.000 euro (of minder) op een termijn van minder dan 7 jaar.

1. Zet het op de beste spaarrekening. De eenvoudigste, maar minst winstgevende optie is om je geld op een spaarrekening te zetten. Niet gewoon je spaarrekening bij je vaste bank, maar kies de spaarrekening uit die het meest voordelig is. Het heeft geen zin om een halve procent meer intrest te krijgen, als de kosten bij die andere bank meer zijn. Je kan de beste spaarrekening zoeken op websites zoals www.spaargids.be. Lees goed de kleine lettertjes voor je een nieuwe rekening opent en vraag raad bij twijfel.

2. Je kan ook kiezen voor een termijnrekening. Een termijnrekening geeft net iets meer rendement dan een spaarrekening, omdat je je geld voor bepaalde tijd vast zet. Bij een spaarrekening kan je er in principe altijd nog aan. Je kan zelf de termijn van deze rekening kiezen, en de intrestvoet zal hier van af hangen. Je kan de bestaande termijnrekeningen ook vergelijken op www.spaargids.be, of ga eens praten met je bank. Eerst praten. Nooit iets beslissen bij een eerste gesprek.

3. Obligaties zijn ook een manier om je geld voor een bepaalde tijd vast te zetten. Een obligatie kan je zien als een lening die je geeft aan een bedrijf of overheid. De duurtijd en het rendement van zo’n obligatie staat vast. Je kan een obligatie aangaan voor langere tijd, maar ook tussen de 1 en de 5 jaar. Voor een eerste verkennend gesprek hierover, stuur ik je altijd graag naar je bank. In September 2023 komt de Belgische overheid met een nieuwe 1-jarige obligatie op de proppen. Misschien eens waard om een kijkje naar te nemen?

Alhoewel de algemene intrest op de spaarboekjes momenteel niet ontzettend hoog, zitten er in augustus 2023 uitschieters bij tot 2,5%. Ook de termijnrekening en obligaties zitten rond de 2,5 à 3%, dus een duidelijke voorkeur heb ik persoonlijk niet op dit moment. 

Er zijn enkele zaken die je kan doen die wat meer opbrengen, maar een groter risico met zich meebrengen dat je die gehoopte winst niet zal maken.

Je kan je geld beleggen in aandelen of in beleggingsfondsen. Je kan dit zelf doen, maar dan moet je goed weten waar je mee bezig bent. Ik stel altijd eerst voor om naar je bank (of misschien meerdere banken) te gaan om je te laten informeren. Er zijn beleggingsfondsen die meer dan 3% winst maken op 5 jaar. Je moet natuurlijk wel de juiste weten te kiezen. 

Kleinere vastgoed aankopen zijn ook een optie. Als je 10.000 euro hebt, kan je misschien geen huis kopen, maar wel een garageplaats bijvoorbeeld, of een stuk land. Op die manier hoef je geen lening af te betalen en kan je het mogelijks zoveel jaar later met winst verkopen.

Ikzelf heb een garagebox in het centrum van Antwerpen gekocht. Ik had niet alleen 150 euro huurinkomsten iedere maand (zonder lening), ik maakte ook nog eens 25% winst op 4 jaar tijd. Was dat een zekerheid? Neen. Moet jij nu een garagebox kopen omdat ik dat gedaan heb 7 jaar geleden? Neen.

Doe je eigen huiswerk, vraag advies aan professionals en doe waar jij je het beste bij voelt. Maar ik vind het belangrijk dat je er al eens over nadenkt en dat je iéts doet. Je kan er maar van bijleren en sterker in je schoenen staan om de volgende keer een iets grotere beslissing te nemen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.