Time is money

Time is money

“Ik heb geen tijd om te gaan werken, ik ben te druk bezig met leven.” is een uitspraak die ik onlangs deed, en ik zag mijn moeder nog maar eens met haar ogen rollen. Maar het is ook zo. Ik ben zo druk bezig met leven, dat ik geen tijd meer heb om voor een werkgever te gaan werken. Maar misschien moet ik mijn uitspraak wel een beetje kaderen.

Tijd en geld zijn twee zaken waar we altijd te weinig van lijken te hebben. Maar de meesten van ons steken het grootste deel van hun tijd in geld verdienen, en aan het einde van de maand is al dat geld op. Wat heb je dan eigenlijk gedaan op die maand tijd? Wist je dat de gemiddelde Belg doorheen een volledige loopbaan ongeveer een miljoen euro verdient? Als je 65 bent en 40 jaar gewerkt hebt, en je hebt geen spaargeld en geen huis tegen dat je op pensioen gaat, was dat het dan waard?

We werken 8 uur per dag omdat historisch gezien de fabrieksbaas 3 shifts van 8 uur kon creëren in 24 uur, omdat, eens er vakbonden waren, hij zijn werknemers geen 12 uur per dag meer mocht laten werken. Die 8 uur in de fabriek is geëvolueerd naar 8 uur op kantoor, of voor sommigen nog altijd in de fabriek. Maar dat is een constructie die ooit is uitgevonden. En we kunnen iets nieuws uitvinden als we willen. En is het niet als maatschappij, dan misschien wel gewoon voor onszelf. Want ja, zo werkt mijn brein. Ik neem niet zomaar iets aan omdat het is. Ik zoek wat ik wil en dan probeer ik daarvoor te gaan.

Als je in loondienst werkt, heb je letterlijk een contract getekend waarin staat: “Ik geef jou, de werkgever, zo veel uren van mijn tijd, en in ruil geef jij mij zoveel euro per maand”. Je “verkoopt” jouw 40 uur per week, maak dan dat het potverdikke de moeite is. Ben je niet 100% gelukkig in je job, zoek iets anders. Vraag loonsopslag, zorg dat jouw job het waard is om in je leven te zijn, in plaats van dat het gewoon iets is dat de maatschappij van je verlangt, terwijl je nog 10 andere dingen doet die de maatschappij van je verlangt en je aan het verdrinken bent omdat de tijd je altijd inhaalt.

Terug naar mijn uitspraak. Ik heb nu eenmaal heel veel interesses en ik heb heel veel projecten lopen. Sommigen leveren wat geld op, anderen niet. Het zou heel fijn zijn als na verloop van tijd al die projectjes genoeg verdienen om van te leven.  Ik leef momenteel volgens het principe: “ik heb 13 uur in een dag en daartussen moet het gebeuren”. Ik word wakker gemaakt door mijn kleine monsters om 7h en ik plof om 20h in de zetel. Daartussen moeten de kinderen in leven gehouden worden, moet het huishouden gedaan worden, ga ik sporten en moet ik geld verdienen. En gebeurt het niet vandaag, dan verhuist het naar morgen.

Dus ik ben echt wel bezig op een dag. Met leven. Met zijn. Ik zou zelfs niet weten hoe ik hier nog 40 uur werk zou moeten inkrammen.

Ik zie veel jonge vrouwelijke ondernemers rond mij en ik denk dat we allemaal “uitbreken” op zoek naar hetzelfde. We hebben niet de tijd om in 24h te doen wat van ons verwacht wordt. De kinderen kan je niet aan een haak hangen, je partner wil ook nog wel wat aandacht en het huishouden moet blijven gebeuren. Dan is de job de factor die eventueel kan veranderen. Ik merk dat mensen zoeken naar een manier om het met minder te doen, of om ongeveer hetzelfde te verdienen door minder uren te werken. En zo win je tijd anno 2023.

Ik denk niet dat we allemaal fulltime moeten werken. Veel cliënten die ik zie verdienen meer dan 5000 euro per maand als gezinsinkomen. Dat is ruim voldoende. Maar dat hangt een beetje samen met de keuzes die je gemaakt hebt in het verleden en het leven dat je wil leiden in de toekomst.

Als je een afbetaling hebt van 1700 euro in de maand, een autolening hebt lopen en hier en daar een consumentenkrediet bent aangegaan, wordt het heel moeilijk om te zeggen, ik ga halftijds werken. Maar dan stel ik aan jou de vraag: “Wat is jouw genoeg”? Moet je wel zoveel uitgeven dan je nu uitgeeft? Weet je aan wat je het uitgeeft? Kan je ook iets minder verdienen? Of wat meer tijd over hebben?

Herdefinieer wat voor jou belangrijk is. Pak je geldzaken vast en probeer het meeste te halen uit wat je hebt. Want het is het leven dat je met dat geld kan kopen of kan maken dat de meerwaarde is in je leven en dat je rijk maakt. Niet die centen op je bankrekening.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.