Wonen of huren: Het dilemma van huisvesting

Wonen of huren: Het dilemma van huisvesting

Een van de grootste beslissingen die mensen in hun leven moeten nemen, is of ze een huis willen kopen en eigenaar willen worden of dat ze ervoor kiezen om te (blijven) huren. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. In dit artikel bekijken we het dilemma van wonen versus huren en bieden we inzicht om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. 

Voordelen van het kopen van een huis:

 1. Eigendom: Het bezitten van een huis geeft je een gevoel van stabiliteit en zekerheid. Je hebt de vrijheid om je huis aan te passen en te decoreren zoals je wilt, en je hebt de mogelijkheid om het in de toekomst te verkopen en er winst op te maken.
 2. Investering: Een huis kan een waardevolle investering zijn. Na verloop van tijd kan het in waarde stijgen, waardoor je vermogen opbouwt. Het kan ook dienen als een vorm van pensioenbesparing, omdat je huis meestal is afbetaald als je op pensioen bent en je dan “gratis” woont. 
 3. Stabiliteit:: Met een vaste afbetaling kun je de kosten van je huis beter plannen, omdat ze minder vatbaar zijn voor schommelingen in de huurmarkt. Dit kan financiële stabiliteit bieden op de lange termijn.
 4. Woonrecht: Als huiseigenaar heb je de vrijheid om zo lang als je wilt in je huis te blijven wonen. Er is geen risico op uitzetting door een verhuurder, en je hebt controle over je woonomgeving.

Nadelen van het kopen van een huis:

 1. Financiële verplichtingen: Het kopen van een huis brengt financiële verplichtingen met zich mee, zoals de hypotheekbetaling, onderhoudskosten en belastingen. Deze kosten kunnen op de lange termijn aanzienlijk zijn en moeten in je budget worden opgenomen.
 2. Beginbudget: Je hebt een heel groot beginbudget nodig. Aangezien banken geen leningen van 100% meer aangaan, heb je al gauw 50 à 60.000 euro nodig voor je een aankoop kan doen.
 3. Onderhoud: Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties aan je huis. Dit kan onverwachte kosten met zich meebrengen en vereist tijd en moeite om te beheren.

Voordelen van huren:

 1. Flexibiliteit: Als huurder heb je meer flexibiliteit om te verhuizen wanneer dat nodig is. Je bent niet gebonden aan een langdurige financiële verplichting en kunt je aanpassen aan veranderingen in je leven.
 2. Minder onderhoud: Als huurder ben je over het algemeen minder verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties aan het pand. Dit kan je zorgen wegnemen en onverwachte kosten verminderen.

Nadelen van huren:

 1. Beperkte controle: Als huurder heb je beperkte controle over het pand. Je moet toestemming vragen voor structurele wijzigingen of aanpassingen, en je kunt niet altijd je huis aanpassen aan je persoonlijke smaak.
 2. Geen vermogensopbouw: In tegenstelling tot het bezitten van een huis, bouw je geen eigen vermogen op door te huren. Je betaalt huur zonder dat je uiteindelijk eigenaar wordt van de woning.
 3. Huurstijgingen: Huurprijzen kunnen in de loop der tijd stijgen, waardoor het moeilijk kan zijn om je financiën op de lange termijn te plannen. Tegenwoordig kan het zelfs duurder zijn om iets te huren dan dat je het zelf op 25 jaar zou afbetalen.

Als je je leven wil invullen op een manier die bij jou past, moet je dus de afwegingen maken van wat mogelijk is en wat op lange termijn de beste keuze is voor jou.

Ikzelf ben fan van vastgoed kopen. Ik had eerder vastgoed dan dat ik belegde. Het is iets tastbaar en je weet wat je betaalt. Ik ken de vastgoedmarkt ook beter dan ik een fundamentele analyse voor een aandeel kan maken. Al heb ik gaandeweg ook geleerd dat er al eens iets kapot kan gaan,  een huurder soms zijn huur niet betaalt en het niet gemakkelijk is de ideale huurder te vinden. 

Wat nièt moet, is eerst je “eerste grote huis” kopen. Je kan perfect eerst iets kleiner kopen om later te verkopen, of iets klein kopen en dat verhuren terwijl je zelf nog huurt. Een huis is geen aankoop voor het leven. Je kan een huis echt wel opnieuw verkopen na een paar jaar. 

Als je beslist om nog even te huren, is dat uiteraard ook prima. Maar wat mensen dan vaak vergeten, is dat die 50.000 euro die je eerst bijeen hebt gespaard om een investering te doen, op een andere manier in te vullen. Zelfs al je huurt omdat je geen grote som bijeen kan sparen voor de aankoop van een huis, moet je toch een kleine som per maand investeren. Anders blijf je op het einde van de rit over met niets.

Ik weet dat niet iedereen in de mogelijkheid is om op dit moment een huis te kopen. Sommigen van ons verdienen nu eenmaal écht te weinig, of hebben nog schulden lopen uit het verleden. Maar ik geloof echt dat het het waard is om ook met je toekomst bezig te zijn. Is het niet met de aankoop van je huis, dan kan het ook op een andere manier.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.